Vine fra Kroatien

 
 
Vin fremstilles i to meget forskellige, men næsten lige store zoner, der hver har ca. 35.000 ha med vinstokke. I det indre område syd for Donaus biflod Drava laves især friske og fyldige hvidvine. Her er de vigtigste druer wel
sch-riesling under det lokale navn graševina samt traminer, sauvignon, pinot blanc og riesling. Ved kysten og på øerne har vinene kraft og fylde og bærer præg af dyrkningsstedet. De røde Dingač og Postup laves på druen Plavac Mali og kan nemt have en alkoholprocent på 15 med potentiale til mange års lagring. Ved Split giver samme drue den tykke og søde Prošek, der minder om blomme- eller figensirup. Andre gode rødvine laves på druen babić, mens pošip, grk og vugava giver kraftige hvidvine. På Istrien laves vine i mere international stil af franske og italienske druer.
 

Både rød- og hvidvine fra Kroatien er et godt alternativ til andre europæiske vine. Prøv fx den hørgule hvidvin Malvasia, en hvid drue, der dyrkes på Istrien, den rubinrøde Teran, der har en smag af vilde bær eller dessertvinen Momjan Muscat.

Den blegrøde slovenske vin Cvicek er en typisk bordvin fra Dolenjska regionen med en blanding af 70% røde og 30% hvide druer. De røde druer er primært druen Zamenta crnina, også kaldet Modra kavcina.

I området syd for Donau’s biflod Drava produceres de friske og fyldige hvidvine. De vigtigste druer er Welsch-Riesling under det lokale navn Graševina udover Gewürztraminer, Sauvignon Blanc, Pinot Blanc og Riesling.

Vinproducenten Kutjevo i Požega regionen i det vestlige Slovenien/østlige Kroatien producerer kvalitetshvidvinen Graševina (Riesling) 2011. Vinen har en gul-grøn krystalklar farve, duften er blomster- og frugtagtig og er velegnet til skaldyr og fisk eller som aperitif.

Romerne kaldte Požega området Vallis Aurea, den gyldne dal, og det kan derfor ikke overraske, at Kutjevo er flerårig vinder for deres vine på vinmessen i Zagreb. Derudover har vinproducenten fået en “Champion of Dry Wines” pris, en guldmedalje på Beo Wine Fair og to guldmedaler på messen Gast Fair i Split i år.

Øen Hvar Zlatans vinmark
 
Oprindelsen til Zinfandel (Crljenak Kastelanski.)
zlatan_crlenjak

 

Efter årtiers spekulation, er oprindelsen til Zinfandel nu mere historie end mysterium.

En UC Davis forskningsgruppe, der arbejder i samarbejde med forskere i Kroatien, har bekræftet gennem DNA tester den gamle verden oprindelse Zinfandel – og det er ikke Italien."Zinfandel kommer fra Kroatien," siger Carole Meredith, en UC Davis vinstok genetiker."Den drue, vi kalder Zinfandel og druen italienerne kalder Primitivos er begge Crljenak Kastelanski.
"Meredith forskning viser endegyldigt, at Zinfandel er den samme som Crljenak Kastelanski, en druesort fra den dalmatiske kyst i Kroatien. Zinfandel er hyldet som Californiens underskrift drue i statens 17 milliarder dollars vinindustri. Dets oprindelse besvarer et spørgsmål, der har fascineret vinelskere og forskere i mere end 100 år.Brug af DNA-profilanalyser teknikker, Meredith gruppe og to kroatiske forskere, Ivan Pejic og Edi Maletic ved University of Zagreb, opdaget i december 2001, at Zinfandel og de indfødte kroatiske drue kaldet Crljenak er én og samme.
 
Kroatiens vinregioner.
 
 
Kroatien